Setmana SantaAixí com les vacances d’estiu acostumen a ser al juliol i agost, i com el Nadal i Reis s’esdevenen sempre els mateixos dies, la Setmana Santa s’esdevé cada any en dates diferents. A més, inclou un llarg nombre de festivitats que sovint reben més d’un nom. Aquest cicle festiu ha estat sempre un enorme misteri per a mi i he fet aquest post per tal d’intentar treure’n l’aigua clara. Ja em direu si ho he aconseguit. Bé, sense més dilació, aquí teniu tot allò que sempre havíeu volgut saber sobre la Setmana Santa però que mai havíeu gosat preguntar.

¿Què és la Setmana Santa?

Segons la Viquipèdia és la festa més important del cristianisme. Crec que el Nadal li pot disputar aquest honor, però potser sí que és més important pels fets que commemora: l’entrada de Jesucrist a Jerusalem, la seva mort a la creu i la seva resurrecció.

¿Quan se celebra?

Se celebra a la primavera, però no s’escau en una data determinada del calendari, sinó que es determina d’acord amb el calendari lunar. Les esglésies occidental i oriental utilitzen calendaris diferents per determinar el dia de Pasqua: el gregorià a Occident i el julià a Orient. La Pasqua se situa en el calendari en funció dels cicles lunars. Cal situar-la cada any a partir de càlculs relacionats amb el pleniluni posterior a l’equinocci de primavera.

¿Com es calcula la data?

Es considera Diumenge de Pasqua el diumenge següent a la Pasqua jueva, que s’esdevé a la primera lluna plena de primavera, és a dir, a la primera lluna plena que s’esdevé a partir del 21 de març. Per tant, cal un calendari astronòmic lunar (amb els cicles de la lluna) per situar exactament els dies de la Setmana Santa en l’any corresponent.

¿Quins són els dies assenyalats?

Incloem en el calendari següent els dies assenyalats del Carnestoltes i la Quaresma, que formen part del mateix cicle festiu i es comptabilitzen a partir de la data de la Pasqua. El cicle s’inicia més de set setmanes (51 dies) abans del Diumenge de Pasqua i acaba nou setmanes (63 dies) després. En total dura 114 dies, més d’un terç de l’any.

Celebració Data Mínim Màxim 2015
Carnestoltes
Dijous Gras Setè dijous abans del Dijous Sant 29 gener 4 març 12 febrer
Diumenge de Carnestoltes Setè diumenge abans del Diumenge de Pasqua 1 febrer 7 març 15 febrer
Quaresma És el període de quaranta dies abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el diumenge de Pasqua (segons la Viquipèdia; però són més de 40 dies. Una altra entrada diu que acaba el Dijous Sant, però també és massa. Hauria d’acabar el Diumenge de Rams).
Dimecres de Cendra Setè dimecres abans de Pasqua 4 febrer 10 març 18 febrer
Divendres de Dolors Divendres anterior al diumenge de Rams 6 març 9 abril 20 març
Dissabte de Passió Dissabte anterior al diumenge de Rams 7 març 10 abril 21 març
Diumenge de Rams (commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem) Diumenge abans de Pasqua 15 març 18 abril 29 març
Pasqua (o Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida o Primera Pasqua) Commemoració de l’últim sopar, crucifixió i resurrecció de Jesús. És la Setmana Santa pròpiament dita.
Dilluns Sant (s’inicien els cicles de processons de Setmana Santa en moltes localitats) L’endemà del Diumenge de Rams 16 març 19 abril 30 març
Dijous Sant (celebra l’últim sopar) Dijous posterior al Diumenge de Ramos i previ al Diumenge de Pasqua 19 març 22 abril 2 abril
Divendres Sant (recorda la crucifixió) Divendres previ al Diumenge de Pasqua 20 març 23 abril 3 abril
Vetlla Pasqual (en la nit del Dissabte Sant, celebra la nit Santa de la Resurrecció del Senyor) = Dissabte Sant? Dissabte previ al Diumenge de Pasqua 21 març 24 abril 4 abril
Diumenge de Pasqua (celebra la Resurrecció) = Diumenge de Resurrecció = Pasqua Florida Data central del cicle 22 març 25 abril 5 abril
Dilluns de Pasqua Dilluns següent al Diumenge de Pasqua 23 març 26 abril 6 abril
Diumenge de l’Àngel o Pasqüetes Diumenge següent al Diumenge de Pasqua 29 març 2 maig 12 abril
Segona Pasqua, Pasqua Granada o Pentecosta
Dijous de l’Ascensió Setè dijous després de Pasqua 30 abril 3 juny 21 maig
Dilluns de Segona Pasqua = Pentecosta o Pasqua Granada (commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols i l’inici de llur activitat de l’evangelització; també es coneix com la celebració de l’Esperit Sant) Setè dilluns després del Dilluns de Pasqua = Cinquanta dies (set setmanes més un dia) després del Diumenge de Pasqua. És, per tant, un dilluns 11 maig 14 juny 25 maig
Corpus (en propietat, Corpus Christi) Festa destinada a venerar l’eucaristia. Exaltació de la doctrina del cos de Crist, festa instituïda pel papa Urbà IV el 1264.
Dijous de Corpus Novè dijous després de Pasqua (Florida) 21 maig 24 juny 4 juny
Diumenge de Corpus Novè diumenge després del Diumenge de Pasqua 24 maig 27 juny 7 juny
Anuncis