Kansas City Library (Missouri, USA)El 2015 ha estat declarat per la Generalitat de la Catalunya l’Any de les Biblioteques. El motiu és que fa just 100 anys que Enric Prat de la Riba, al capdavant de la Mancomunitat de Catalunya, va crear la primera xarxa de biblioteques catalanes. Va obrir la Biblioteca Nacional de Catalunya i centres a nombroses poblacions, a més de fundar una Escola de Bibliotecàries. El projecte va ser comandat per Eugeni d’Ors, i Jordi Rubió i Balaguer va ser el primer director de la Biblioteca Nacional.

Va ser un projecte de país —una estructura d’estat, diríem ara— que tenia com a finalitat educar i formar les classes treballadores i que va posar la base a l’estructura bibliotecària que tenim avui dia. Però un cop reconeguda la valuosíssima tasca dels que ens han precedit, l’objectiu d’aquest article és assenyalar els múltiples serveis que ofereixen avui dia les biblioteques; tots ells, a sobre, gratuïts:

  • És un espai de silenci, ideal per estudiar (tant els infants i joves com la gent de qualsevol edat que es treu un màster per gust o estudia idiomes…), per escriure, per fer números, per dibuixar…
  • És un espai que disposa normalment de wifi i on pots dur el teu portàtil, tauleta o smartphone. Et permet, per tant, fer tota mena d’activitats digital, com per exemple escriure a o xatejar amb familiars i amics que viuen lluny.
  • Pots consultar llibres, diccionaris, enciclopèdies, còmics… Hi ha obres acabades de publicar i obres descatalogades que no trobaràs a cap llibreria.
  • Pots treure en préstec moltes d’aquestes obres (diccionaris i enciclopèdies en solen estar exclosos).
  • Pots treure en préstec pel·lícules i documentals, antics i moderns, en DVD.
  • Potser treure en préstec CD de música.
  • Potser consultar la premsa del dia, els suplements setmanals, i un bon nombre de revistes.

No s’hi val a dir que no teniu centres a prop. Segons dades oficials, el 93% de la població té un servei bibliotecari al seu propi municipi.

I per si tot això no fos prou, enguany la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a realitzar un catàleg col·lectiu de les biblioteques públiques (ara cada circuït té el seu propi catàleg: Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, Biblioteques de la UAB…), a crear un carnet unificat per a tot Catalunya i a oferir el préstec interbibliotecari a totes les biblioteques.

Per això hem posat el títol en minúscules: fem que l’Any de les Biblioteques sigui realment —ep, només si us ve de gust— el nostre any de les biblioteques.

Anuncis