Pesca a l'estany

Que haurem de pagar per caçar bolets, no en tingueu el més mínim dubte. I per fer excursionisme per la muntanya. I per banyar-nos a la platja. I arribarà el moment que haurem de pagar per fer servir uns purificadors que ens vendrà la mateixa empresa que ha contaminat l’aire.

Haurem de pagar per buscar bolets igual que es paga per pescar als rius i embassaments. Però me’n vaig de mare. Ara no vull fer una diatriba contra el capitalisme, sinó mostrar la meva perplexitat pel funcionament de les llicències de pesca i també pel pobre ús del llenguatge per part de l’administració en la pàgina que explica la legislació al respecte. Ja ho veieu, no em satisfan ni el lliure mercat ni la regulació centralitzada. Ni laisse faire ni burocràcia.

El cas és que m’estava plantejant demanar la llicència de pesca i anar a pescar com feia el meu pare. Però no trec l’entrellat d’on podré pescar i on no. A la web d’Ara Lleida ho expliquen, no sé si amb mots propis o copiant directament del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, que és d’on diuen que han tret la informació.

Aparentment es distingeixen cinc tipus diferents de zones segons el tipus de pesca que hi pots fer:

 • Zones o aigües lliures
 • Zones lliures de pesca sense mort
 • Zones de pesca controlada
 • Trams amb règim especial
 • Zones de reserva genèrica de truites

Per començar, trobo que cinc tipus ja són massa. Però, vaja… Les zones lliures s’entén quines són: aquelles on pots pescar lliurement un cop disposes de la llicència. Ara, la temporada de pesca és del 15 de maig al 15 de setembre, i no em queda clar si en aquestes zones pots pescar lliurement sempre o només durant la temporada. Pressuposaré que és la segona opció. Sembla evident, però ja veureu que no ho és tant.

Les zones lliures de pesca sense mort són aquelles on pots pescar sense altre permís que la llicència, durant la temporada, entenc, com a les zones lliures, però amb la diferència que has de tornar el peix a l’aigua. No sé per què algú voldria pescar i tornar a casa amb el sarró buit, però, bé, potser serveix per practicar el llançament de l’ham i la percepció de l’estrebada de la presa quan pica.

Les zones de pesca controlada, a priori, també són fàcils d’entendre. Són els vedats (els “cotos”), les zones en les quals, a més de la llicència, cal un permís d’un dia de durada que s’obté a la societat de pescadors que gestiona la zona (¿aquest permís es paga?, ¿com esbrino on és la seu de la societat local?, ¿què faig si vull anar a pescar de bon matí i la seu no ha obert encara?, ¿i aquestes seus obren de dilluns a diumenge?). Ara bé, en aquest apartat cal distingir aquests suptipus de zones:

 • Zones de pesca controlada
 • Zones de pesca controlada sense mort de salmònids
 • Zones de pesca controlada intensiva
 • Zones de pesca controlada infantil
 • Zones de pesca controlada professional
 • Zones de pesca controlada de ciprínids
 • Zones de pesca de les aigües compartides entre les comunitats de Catalunya i Aragó

¿Oi que es va posant interessant? I encara no hem arribat als trams de règim especial! No tinc clar si la zones de pesca controlada sense mort de salmònids pots matar altres espècies, però tant hi fa, jo vull pescar truites, és a dir, salmònids. Però em pregunto si a Catalunya hi ha prou rius com perquè hi hagi tants tipus de vedats.

Seguim. Els trams amb règim especial, curiosament, no són especials en el sentit que posen més dificultats a la pràctica d’aquest esport, sinó en que n’hi posen menys: hi pots pescar tot l’any. El que no em queda clar és si n’hi ha prou amb la llicència o si també falta el permís de dia. D’altra banda, un una excepció: “les masses d’aigua en règim especial en zona de truites, on el període de pesca és l’hàbil general de la truita”. Per tant, si ho he entès bé, en el cas de la pesca de la truita en els trams amb règim especial només es pot pescar durant la temporada, igual com passa en els trams no especials. Fantàstic. Però encara n’hi ha més. Atenció a la frase: “S’exceptua d’aquesta excepció” els embassaments de Sant Ponç, Oliana, Sant Antoni, Santa Anna i Canelles, “on s’hi permet la pesca dels ciprínids i altres espècies d’aprofitament piscícola diferent als salmònids durant tot l’any”. ¿De quina excepció s’exceptuen aquests trams?, ¿de l’excepció que suposen els trams amb règim especial de les zones lliures o de pesca controlada?, ¿o de l’excepció que suposen les masses d’aigua en règim especial en zona de truites envers els trams amb règim especial?

Finalment hi ha les zones de reserva genètica de truites. En aquestes zones es prohibeix realitzar repoblacions ictiològiques, cosa que no m’havia pas passat pel cap. Poden estar incloses en refugis de pesca o en zones de pesca controlada (¿són sinònims?, sembla que no, llavors un refugi de pesca seria un altre tipus de zona de pesca, el sisè). Diu el text que “totes les zones lliures incloses en aquestes zones són sense mort”. Llavors, quan diu que aquestes zones “poden estar incloses en refugis de pesca o en zones de pesca controlada” li falta afegir “o bé en zones lliures de pesca sense mort”. Si no, sembla que només puguin estar en algun dels dos tipus de zona esmentats. A continuació afegeix un llistat de zones de reserva genètica de truites, però no serveix de gaire, perquè no especifica si són refugis de pesca, zones de pesca controlada o zones lliures de pesca sense mort. I un altre dubte: ¿si són lliures són sense mort però si són controlades són amb mort?, ¿o també sense mort? Per acabar, un suggeriment: això de la reserva genètica s’ho poden estalviar, ja que el que interessa al pescador és saber si aquella massa d’aigua o tram de riu és una zona lliure, una zona controlada o un refugi.

En fi, per sort tinc fins al 15 de maig de l’any que ve per acabar d’esbrinar on puc pescar una truita i endur-me-la a casa, que és l’únic que vull.

 

PD: ¿Algú sap si queden truites al Pirineu?

Anuncis