A final d’any passat es posava en marxa el nou criteri d’IVA de caixa per a autònoms. El termini per acollir-s’hi, que inicialment s’acabava el 31 de desembre, es va allargar finalment fins al 31 de març (dilluns que ve). Reproduïm pràcticament sense editar-les les valoracions que vam fer a Contents Editors al respecte. Nosaltres ens hi hem acollit i de moment no se’ns ha queixat ningú. És clar que encara no ha arribat el primer pagament d’IVA de l’any. Serà llavors quan veurem el veritable resultat d’aquesta operació. Aquí teniu les nostres reflexions. Si teniu una experiència o unes sensacions diferents ens agradarà molt que ho compartiu; a veure si entre tots en traiem l’entrellat.

Context

Ja s’ha aprovat la llei que permet als autònoms no pagar l’IVA fins que cobrin la factura corresponent.

  • Es va anunciar al febrer i s’acaba d’aprovar (en canvi, la pujada de l’IVA es va anunciar un divendres i va entrar en vigor el dilluns següent).
  • És voluntària i les empreses es faran un embolic amb els proveïdors que s’hi acullen i els que no, i tindran més feina que no pas si fos de compliment obligatori per a tothom.
  • La premsa quasi no n’ha parlat i s’ha de demanar abans del 31 de desembre o ja no ho pots fer fins al 2015 [a l’últim moment el termini es va ampliar al 31 de març].

En poques paraules: són uns fills de sa mare.

Condicions

El nostre gestor m’ha dit que hi ha molta gent que no s’hi està acollint perquè:

  •  Alguns clients han amenaçat de canviar de proveïdors si els actuals s’acullen a aquest sistema. Alguns autònoms han rebut cartes advertint-los d’això.
  • Si t’hi aculls no pots desgravar les factures rebudes (les de les teves despeses) fins que pagues l’IVA.
  • I si en la data de venciment de les factures el client no t’ha pagat, llavors et toca pagar l’IVA igualment.

Decisió

  • Jo no he rebut cap carta ni amenaça. Nosaltres fem una feina amb valor afegit i els nostres clients prefereixen treballar amb algú de confiança que no pas buscar algú nou que accepti no acollir-se a aquest criteri.
  • Si una proveïdora ens fa una factura de 1.000 € i nosaltres li fem una de 1.200 € al client, no puc desgravar els 210 € d’IVA de la factura de la proveïdora, però tampoc pago els 250 € de la nostra factura. De manera que hi surto guanyant en comparació amb el cas que no m’acollís al sistema.
  • Si al cap de 60 dies (o els que toquin) no hem cobrat, haurem de pagar l’IVA. Però prefereixo pagar-lo 60 dies més tard que no immediatament. I encara que només la meitat de les factures ens les paguin a temps ja hi sortim guanyant (ja hi guanyaríem, de fet, encara que només ens paguessin a temps una factura en tot l’any).
Anuncis