entre_teles_02Una obra per descobrir els teixits

La Marta Civil i Serra i la Teresa Sampere (la meva mare) han concebut i creat un llibre perquè els petits coneguin les teles i teixits. L’obra inclou un breu escrit sobre el paper que juguen aquests materials en les nostres vides i un glossari de teles, i el gruix del volum està format per mostres de teixits, que només estan enganxats parcialment perquè es puguin palpar amb dos dits (com es veu a la foto). És una feina artesanal, de manera que no hi ha dos exemplars igual.

Entre teles és una obra feta amb ànim pedagògic, per ensenyar a la canalla un món que no se’ls explica a l’escola, i alhora vol ser un homenatge a una ciutat i a una indústria. Les autores són de Sabadell, ciutat amb una llarga tradició tèxtil: va ser pionera en el sector durant la Revolució Industrial, i a mitjan segle XIX era la ciutat d’Espanya on hi havia més indústria llanera, fet que li va merèixer el sobrenom de “la Manchester catalana”. Quan jo era jove encara sentia dia i nit el so dels telers en alguns barris.

Podeu trobar Entre teles a la botiga Santamaria, al carrer de la Rosa, 16, de Sabadell. I si no us va bé apropar-vos-hi podeu demanar-lo a les autores a l’adreça info@teresasampere.com.

A continuació reproduïm l’evocador text que obre el llibre.

L.R.

entre_teles_01

ENTRE TELES. Un sentiment heretat i cultivat al llarg dels anys

Des del primer instant, en néixer, vivim envoltats de teles, llanes i fils. Algunes teles ens vesteixen, d’altres ens ajuden, cada vespre, a descansar i a somiar millor.

Amb els primers rajos de sol del dia ens aixequem i escollim amb quina roba volem vestir-nos, en funció de l’estat d’ànim, la feina o els compromisos que tenim.

Algunes peces de tela ens fan sentir molt còmodes i no ens les trauríem mai. Poden arribar a dibuixar el nostre caràcter i també la nostra personalitat.

En canvi, d’altres, no sabem ben bé per què, per molt que ho intenten no aconsegueixen fusionar-se amb nosaltres, ni convertir-se en la nostra segona pell.

Aquest volum que teniu a les mans ha nascut d’una conversa tranquil·la d’una tarda d’estiu.

Neix amb ganes d’ajudar a transmetre uns coneixements que abans passaven de pares a fills.

La nostra influència familiar, de tradició tèxtil, entre llançadores i telers, ens fa pensar que si aprenem a apreciar els materials i les diverses qualitats de les teles podrem decidir millor amb quin tipus de teixit volem vestir la nostra vida.

Entre teles és una obra feta a mà, per tocar i sentir. Per percebre textures i sensacions que desitgem que no es perdin mai.

Marta Civil i Serra

Anuncis