De lectures sobre els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya (com de qualsevols altres eleccions) se’n poden fer molts. Nosaltres intentarem fer-ne tres que hem vist molt poc a la premsa i sovint sepultades per les interpretacions interessades dels líders i portaveus dels partits.

En la taula superior comparem els escons obtinguts per cada partit en les dues últimes eleccions.

Model de país

Tot i que titllar les formacions d’independentistes o d’unitàries sense més matisos és una simplificació, ho farem per mirar d’obtenir una imatge de conjunt clara de la situació. Així, considerarem que el primer està format per CiU, ERC, ICV, SI i CUP, i el segon, per PSC, PPC i C’s. Agafant les dades del quadre veiem que:

a) L’independentisme obté 87 escons, i l’unionisme, 48. Per tant, la majoria dels catalans són independentistes o, si volem ser cauts, aproven la celebració d’un referèndum per decidir si volem o no la independència. És una majoria que s’apropa, sense arribar-hi, als dos terços (el 64,44%, una mica per sota del 66,66%).

b) L’independentisme guanya dos escons respecte de l’anterior legislatura (quan en tenia 85) i, consegüentment, l’unionisme en perd el mateix nombre. Volem fer constar que només pretenem analitzar les dades i treure’n conclusions objectives. És possible que aquest creixement es pugui considerar un fracàs atenent a les expectatives que hi havia. Però aquestes interpretacions polítiques ens desviarien ara del nostre objectiu.

Arc polític

De la mateixa manera que hem agrupat els partits en dos bàndols segons el model de país que defensen, els agrupem ara en funció del seu color. Val a dir que cada vegada hi ha més veus crítiques amb la utilitat de la distinció esquerra-dreta, però nosaltres us presentem les dades i vosaltres ja decidireu si els veieu alguna utilitat. Havíem dubtat de si considerar alguna formació com a centrista i crear, per tant, tres grups, però ho hem descartat, perquè si comencem a buscar matisos acabarem amb vuit grups constituït cadascun per un sol partit.

a) La dreta (CiU, PPC i C’s) obté 78 escons, i l’esquerra (resta de partits), 57. Per tant, la dreta és majoritària en el nostre país: obté el 57,77% d’escons.

b) Pel que fa a tendències, guanya l’esquerra, que el 25N ha obtingut 5 escons més que en les eleccions de fa dos anys, escons que li ha cedit la dreta.

Sistema de partits

Una consideració a la qual els analistes donen menys importància, però que per a nosaltres en té molta (una de les consignes dels Indignats era que es deixessin de votar els partits grans) és la del paper que correspon a les forces majoritàries i a les minoritàries.

a) Els partits grans (CiU, PSC i PPC) obtenen 89 diputats, ara sí ratllant els dos terços (65,93%), cosa que deixa als partits minoritaris (encabim aquí a ERC, ICV, C’s, Si i CUP) el darrer terç: 46 diputats.

b) Però d’unes eleccions a les altres, els grans han perdut 19 diputats, que han obtingut de més els petits.

Conclusions

1) Una majoria important de catalans vol expressar a les urnes el model de país que desitja, aquest percentatge no ha crescut gaire tot i que el clima social feia pensar el contrari i, probablement, té poc marge de moviment tant cap amunt com cap avall. Sembla que el model de país o la identitat és un sentiment profund, poc susceptible de ser modificat per factors externs, al menys a termini curt.

2) Catalunya és més de dretes que d’esquerres, tot i que les segones creixen de manera decidida, possiblement a causa de la precària situació econòmica que estem vivint.

3) Els ciutadans han volgut castigar els partits que han tingut poder en els darrers anys i han donat un vot de confiança als que s’han passat tota la vida a l’oposició i als que acaben d’arribar. Els 19 escons de diferència que esmentàvem assenyalen que el cop de timó en aquest aspecte ha sigut realment potent. L’opinió cada cop més estesa que els polítics actuals no fan bé la seva feina i només pensen en els seus interessos, pot haver tingut en aquesta dada la seva més clara expressió pública.

4) Per acabar, l’elevada participació (del 69,56%) dóna a les dades obtingudes més fiabilitat que en anteriors ocasions. Podríem dir que el retrat té una definició més alta.

Teniu més informació sobre les eleccions catalanes a Parlament de Catalunya i a Eleccions al parlament.