Periodisme de dades aplicat a les eleccions catalanes

Si us interessen la informació política i les xarxes socials, aquí teniu un parell d’eines que us aniran molt bé per no perdre passada de les eleccions catalanes del 25 de novembre.

Eleccions25n.cat es un web que rastreja què és diu a les xarxes sobre els diferents partits i candidats, ho quantifica i ho mostra de manera gràfica i entenedora. És un projecte d’investigació de visualització de dades elaborat per WebsaysCovelo&co i Enric Jardí. Ells remarquen projecte i investigació i no volen condicionar ni molestar ningú. Un cop fetes les votacions es podrà repassar si el pols digital és un bon indicador de la temperatura ciutadana. Però sí que expliquen com ho fan:

El rànquing de popularitat l’hem calculat a partir d’una fórmula molt simple:

Impacte total – Impacte negatiu 

on Impacte = 1 + retuïts + m’agrada + comentaris + referències

i on l’1 és la menció original i les referències son enllaços a la menció.

En aquest pots de Covelo&co ho expliquen en més detall.

L’altra iniciativa és el Tuitòmetre del portal 324.cat. És una altra eina de visualització de les converses en línia sobre les eleccions del 25 de novembre, però en aquest cas és automàtica (no valora si l’impacte és positiu o negatiu). Recull tots els tuïts amb l’etiqueta #25N i els quantifica i ordena per temes i per autors, de manera que es pot veure quins tenen més pes que altres. Un detall interessant és que permet comparar el que interessa els polítics i el que preocupa els ciutadans.

Al web de TV3 en donen més detalls del funcionament.

Feu-li una ullada. Us semblen iniciatives pràctiques? Ens sembla que haurem de fer una valoració del seu grau d’encert el dia 26, oi? Vinga, ens hi comprometem.

Anuncis