La increïble història d’un meme

El darrer cop que vaig estar a Londres vaig veure en moltes botigues uns cartells de colors vius amb una corona i la frase “Keep calm and carry on” o “Keep calm” amb diferents acabaments. La imatge em sonava no sabia de què i vaig deduir que la deuria haver vist anys enrere en botigues de souvenirs d’Oxford Street. Però això és impossible.

Aquest cartell forma part d’un grup de tres missatges propagandístics que el govern britànic va encarregar el 1939, a les portes de la Segona Guerra Mundial. Els altres missatges eren “Your courage, your cheerfulness, your resolution will bring us victory” i “Freedom is in peril, defend it with all your might“. Del tercer cartell se’n van imprimir dos milions i mig d’exemplars, però mai es van arribar a distribuir. Ha estat molt recentment que el cartell ha començat a tenir exposició. A Barter Books, una tenda de llibres de segona mà d’un poblet del nord d’Anglaterra, el tenien penjat a la paret perquè la propietària el trobava bonic, i en vista que molta gent els el demanava van decidir reeditar-lo. I a partir del primer, n’han començat a sortir còpies, variacions i paròdies. Aquest vídeo, que vam trobar a Metrolife, ho explica:

.
Per tant, jo no havia vist aquest cartell abans del meu darrer viatge a Londres i en canvi em sonava. I la immensa majoria dels anglesos tampoc l’havien vist, però de seguida es va convertir en un fenomen mediàtic. Com s’explica, això? Potser perquè els colors i la tipografia del cartell recorden a altres dissenys que sí que són perfectament coneguts i fàcilment identificables com a britànics. La corona es troba per tot arreu al Regne Unit, i la tipografia, tot i que va ser feta expressament, s’assembla notablement a la Gill Sans, que s’utilitza, per exemple, al metro de la capital.

Potser també s’ha convertit en un meme (una idea, un acudit, un text, una fotografia o un vídeo que s’expandeix de manera viral per internet) perquè el seu missatge (mantén la calma i tira endavant) ressona en nosaltres en aquests temps tan difícils o, al contrari, perquè ens fa riure de tan simple i naïf com és.

Us passem una sèrie d’enllaços perquè conegueu millor aquest fenomen:

Keepcalmandcarryon.com és el web oficial. Venen samarretes, tasses de te, fundes de mòvil i fins i tot gandules amb el lema.

Cookingideas n’explica la història amb detall.

Gràcies al Keepcalm-o-matic podeu crear la vostra pròpia versió del cartell (en el moment de penjar aquest article se n’havien fet 944.015!)…

…que si té èxit serà recollida en blogs com Keepcalmand.tumblr.com.

D’entre les que més ens agraden hi ha “Keep calm and listen to trance“, “Keep calm and forza Depor“, “Don’t eat the yellow snow” o “Freak out and run like hell“. I un que no s’ha pres ni la molèstia d’imitar l’estil de l’original:

Anuncis