Coses que se celebren enguany

A tall informatiu —nosaltres mateixos no sabem què fer d’aquesta informació— recollim una sèrie de fets i aniversaris que s’esdevenen en aquest 2012.

Enguany és l’any internacional de l’Energia Sostenible, de les Cooperatives, de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional, i de la Neurociència a Espanya. Heus aquí coses completament devaluades, que necessiten una empenteta, ni que sigui simbòlica, perquè la gent recordi com a mínim que existeixen.

No nombrarem els dies internacionals que se celebren al llarg de l’any, perquè n’hi ha almenys 120. Aquestes commemoracions venen a ser una mena de santoral modern, en el qual trobem el patró dels immigrants, el de les dones maltractades, el dels diabètics… No ens consta que cap d’aquests dies mundials hagi servit mai per a res.

Parlem d’aniversaris que s’escauen aquest 2012.

Fa 200 anys es va promulgar Constitució de Càdis, coneguda com la Pepa, la primera de la història d’Espanya.

Fa 150 anys van néixer el pintor Gustav Klimt, l’escriptor Emilio Salgari, autor de Sandokan, que molts coneixem gràcies a la televisió, i Auguste Lumière, inventor juntament amb el seu germà Louis del cinematògraf.

Fa 100 anys van néixer els escriptors catalans Pere Calders, Avel·lí Artis Gener “Tísner” i Joan Sales, i el castellà Miguel de Unamuno. Altres personatges que comparteixen aniversari són Werner Von Braun, inventor de les bombes V2 dels nazis i posteriorment director del programa que va dur l’home a la Lluna, i Milton Friedman, economista defensor del lliure mercat, que rebria el premi Nobel. El 1912 també va popularitzar-se la tècnica artística del collage i Edgar Rice Burroughs va publicar la primera novel·la de Tarzan. I es va enfonsar el Titànic, el transatlàntic més gran i luxós que s’havia construït fins al moment.

I fa 50 anys va morir l’actriu Marilyn Monroe, alhora que les formacions musicals The Rolling Stones i The Beach Boys iniciaven les seves carreres, encara actives. El 1962 va ser també l’any de les riuades del Vallès, que van provocar centenars de morts, l’any que es va fundar Amnistia Internacional i que se celebrà el Concili Vaticà II.

Teniu més aniversaris al blog Ciències Socials, d’on hem tret algunes d’aquestes dades.

Anuncis