Una recerca superficial sobre Montserrat i Palau

Arran de l’error del portaveu de l’ONU, que va presentar Mariano Rajoy com a president de les Illes Salomó, al Telenotícies han explicat que aquestes van ser descobertes per un navegant peruà nascut a Galícia. Mig espanyol, per tant. I que li va posar aquest nom perquè va pensar (jo més aviat crec que volia fer creure) que havia trobat les mines del rei Salomó, el més ric de tots els que apareixen a la Bíblia. Francament, era poc probable que l’or del temple de Jerusalem procedís d’unes petites illes del Pacífic Sud, a tocar de Pàpua Nova Guinea.

Però això m’ha fet recordar una feina que hem fet recentment, que ens ha obligat a repassar els noms de tots els estats del món (incloent territoris dependents, com Groenlàndia, però que tenen codi de país propi; Catalunya o Escòcia, per exemple, no en tenen). Sabíeu que n’existeix un que es diu Bouvet? I Kiribati? I us sonen les l’Illes Heard i McDonald? I Mayotte? I Nauru? Em sabríeu dir on és Niue? A mi em sona perquè venen el seu domini d’internet, .nu, a companyies d’arreu del món (nu sona si fa no fa com new en anglès). Però no en sé res més. Com tampoc no coneixia Saint Christopher i Nevis, ni Saint Pierre i Miquelon, ni Svalbard i Jan Mayen, ni  Tokelau ni Tuvalu ni Vanuatu.

Hi ha dos països que m’han cridat especialment l’atenció pels seus vincles (o aparença de vincles) amb Catalunya. Un és l’illa de Montserrat. La va descobrir Cristòfor Colom el 1493 i la va anomenar Santa Maria de Montserrat. Està, lògicament, al Carib, concretament a la meitat de la filera d’illes que baixen des de Puerto Rico cap a Veneçuela. Fa 102 km2, aproximadament el doble que la serralada que li dóna el nom, i té una altitud màxima de 912 m (la muntanya del Bages arriba als 1.236). I la majoria de les seves platges són de sorra negra. Algú més agosarat que jo diria que és d’aquí d’on van treure la matèria primera per fer la Moreneta…

L’altre país és un arxipèlag anomenat Palau, format per 340 illes. Aquest cau a l’altra banda del món, al mar de Filipines, al Pacífic, no gaire lluny de les Salomó. El va descobrir el malagueny Ruy López de Villalobos el 1543. En castellà s’anomena Palaos, mentre que en català i en anglès se’n diu Palau. No tinc clara quina pot ser l’etimologia de la paraula. Agrairé qualsevol aportació en aquest sentit, per petita que sigui.

Em moro de ganes de visitar aquests països. Ho començo a preparar de cara a l’any que ve. Algú s’hi apunta?

Anuncis