L’exposició del fotògraf Martin Parr al CCCB (fins al 21 d’octubre) ens ha agradat i ens ha decebut alhora. Començant per les males notícies, hi ha dues parts encarregades pel Centre de Cultura Contemporània a les quals no hem trobat cap gràcia. Les fotografies de la casa del col·leccionista malagueny Juanjo Fuentes no tenen clar si volen ser fotografies exòtiques i sarcàstiques, com ho són sempre les de Parr, o si volen ser normals i és el tema fotografiat el que és kitsch pròpiament parlant. I de cases plenes d’andròmines pop com aquesta tots en coneixem unes quantes.

També les fotografies de Barcelona ens han semblat avorrides i insípides. Intuïm que l’artista anglès les ha fet en una setmana —o potser en un dia: sembla que totes hagin estat preses pels volts de la Sagrada Família— aprofitant que venia a preparar l’exposició.

La resta de fotos de temes turístics, en canvi, resumeixen una feina de dècades, de destil·lació pacient, de romandre a l’aguait esperant l’instant decisiu. Xoquen, fan riure, fan pensar. També les postals que Parr ha anat recollint per aquests mons de déu al llarg dels anys. Agrupades temàticament (rectangles negres que pretenen ser diferents paisatges nocturns, habitacions d’hotel buides, demolicions de xemeneies…) resulten francament divertides.

Sumats els pros i contres, guanyen els pros. Aneu-hi. Però com que no estem per moltes alegries i l’exposició és petita us ho volem posar fàcil. L’entrada costa 5 €, però és gratuïta els diumenges de 15 a 20 h per a tothom i sempre per a menors de 16 anys, Amics del CCCB, jubilats titulars de la Targeta Rosa, aturats, posseïdors del carnet de docent de la Generalitat de Catalunya, membres d’ICOM, periodistes acreditats i membres de col·lectius amb els quals el CCCB té acords. També hi podeu entrar gratis si porteu un souvenir (a sobre us en podeu quedar un altre a canvi). I costa 3 € per a jubilats, menors de 25 anys, famílies nombroses, famílies monoparentals, visites en grup (mínim 15 persones) i per a tothom cada dimecres. I us costarà 4 € si teniu el carnet de biblioteques (ja us vam dir que val molt la pena fer-se’l).

 

Anuncis