Més recursos bibliotecaris en línia

Arran de l’article favorits #3: biblioteques, ens ha escrit una lectora que treballa a la Biblioteca de Catalunya, la Susanna Farré, per explicar-nos la missió de la institució a la qual treballa i per indicar-nos un parell més de recursos bibliogràfics digitals que cal tenir en compte. Des d’ara mateix passen als nostres favorits. Gràcies, Susanna!

La missió principal de la Biblioteca Nacional de Catalunya és, abans que difondre el seu fons, preservar i conservar la totalitat de documents en qualsevol format que s’editen a Catalunya.

Els seus editors tenen com a obligació lliurar a l’Oficina del Dipòsit Legal un nombre de còpies determinat, que seran distribuïdes per aquesta oficin, a la Biblioteca de Catalunya i a la Biblioteca Nacional de Espanya, entre d’altres. Una biblioteca nacional és diferent d’una biblioteca normal. El seu fons és patrimonial i no es deixa cap còpia en préstec al lector si no n’hi ha una altra d’idèntica (mateix any, mateixa edició…) al fons. És l’equivalent a Catalunya a la Library of Congress de Washington o la Bibliothèque Nationale de París.

Ara bé, és un lloc privilegiat, com vosaltres dieu, per venir a estudiar, consultar, llegir, mirar pel·lícules o treballar en tasques d’investigació a la sala de reserva.

Crec que hauríeu de destacar també una eina web molt important a nivell bibliogràfic: la Memòria Digital de Catalunya. En ella s’hi apleguen les col·leccions de tota mena de documents digitalitzats per diverses institucions catalanes, entre elles la BNC. Si vols pujar un esglaó, entra a Europeana, que ve a ser el mateix, un dipòsit de documents digitalitzats per a consulta en línia, però a nivell europeu [d’aquí hem tret la imatge que il·lustra aquest article]. És una llàstima que hi hagi tan poca gent que coneix aquests recursos. Si haguessin existit en la meva època de doctorat, hauria escrit la tesi en un tres i no res! La digitalització i posada en línia de documents està essent des de fa anys una passa de gegant en el món de la informació i la divulgació de coneixement, i cada dia creix més. És una revolució cultural a nivell mundial que no es pot deixar de tenir present, perquè ha canviat radicalment el món de la investigació i la cultura.

Quasibé a la vegada que aquest correu electrònic ens ha arribat una informació sobre el Dipòsit Digital de Documents de la UAB, un recurs en línia que recull programes de curs, llibres, anuaris, memòries, articles, patents, tesis doctorals, treballs de recerca i ponències, entre altres tipus de comunicacions. Diu a la mateixa pàgina:

El DDD és l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la universitat alhora que recull documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB o que les completen. Mostra una col·lecció organitzada, d’accés obert i interoperable. Aplega una gran diversitat pel que fa a suports, temàtica i tipologia de documents.

Per acabar, ens recomanen també Tesis Doctorals en Xarxa, que és justament el que diu el seu nom, un dipòsit de tesis en format digital d’universitats catalanes i espanyoles. Semblant a aquest és Recercat, on es poden consultar articles, treballs d’investigació, projectes de fi de carrera, ponències de congressos i informes de les universitats i centres d’investigació de Catalunya.

Anuncis