Tercer capítol de la sèrie sobre els webs que més ens agraden

Seguint un ordre alfabètic, ens toca ara parlar a la secció Favorits dels webs de biblioteques i mediateques que més utilitzem i recomanem. Navegar una mica per aquestes pàgines us permetrà treure més profit de les vostres visites a aquests magatzems de cultura, que no només tenen llibres (llibres descatalogats, rareses, enciclopèdies…) sinó també molt sovint diaris, discos, vídeos, arxius d’àudio, i on sovint s’hi fan exposicions, presentacions de llibres, lectures per a petits i grans, jocs… Nosaltres ho tenim clar: per gaudir i per aprendre no hi ha res com una biblioteca ben assortida.

Aladí
Aladí és el catàleg de la xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona. En aquest web hi podeu fer cerques i reserves, descarregar audiollibres en MP3, repassar guies de lectura de diversitat de temes, en cas que no sapigueu quin llibre llegir, i fins i tot proposar a la biblioteca l’adquisició d’un volum que penseu que pot ser d’interès públic (o particular vostre).

Biblioteca de Catalunya
Diu el mateix web que “la missió de la Biblioteca de Catalunya és recollir, conservar i difondre la producció bibliogràfica catalana i la relacionada amb l’àmbit lingüístic català”. L’eina principal és el cercador del seu catàleg. A més, hi tenen digitalitzats revistes, diaris, pergamins, mapes, fotografies, partitures… També hi ha un apartat anomenat Tresors, en què descriuen les peces més importants del seu fons. A la biblioteca pròpiament dita, al bellíssim edifici gòtic de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, hi teniu wi-fi (accessible també des del jardí), impressora i punts de consulta de documents sonors i audiovisuals.

Biblioteca Electrònica
El Servei de Biblioteques Públiques de la Generalitat posa a disposició dels internautes un seguit de recursos de consulta en línia: més de 400 diaris d’arreu del món, una quarantena de revistes en català, l’Enciclopèdia Catalana i continguts especialitzats en dret, gestió empresarial, salut, educació… No us ho acabareu. Cal, però, tenir el carnet de biblioteques.

Biblioteques especialitzades de la Generalitat
Aquest recurs permet buscar documents en 35 centres, entre els quals hi ha la Biblioteca de Comerç i Turisme, la de l’Arxiu Històric de Catalunya, la de l’Institut Europeu de la Mediterrània, la de la Filmoteca o les mediateques de Casa Àsia o del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El cercador us donarà les dades del registre i us dirà on es troba, i caldrà després que l’aneu a recollir al centre en qüestió.

Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya
Aquesta pàgina centralitza la informació dels documents conservats a les biblioteques de les universitats catalanes, a més de les d’Andorra, de les Illes Balears i Jaume I (Castelló), i de les del MNAC i el MACBA. El servei de préstec només està obert als estudiants i al personal docent i administratiu dels centres i a “altres usuaris autoritzats”, de manera que si no entreu en cap d’aquests grups però teniu necessitat de consultar aquest material suggerim que demaneu que us autoritzin o bé que el consulteu in situ.

Vegeu també favoritos #1: actualidad i favorits #2: associacions.

Anuncis