Literatura improvisada

Per Sant Antoni Abat (17 de gener) a moltes poblacions de Mallorca —com Sa Pobla, Artà, Muro, Capdepera, Manacor…— i en algunes de Menorca es canten gloses, uns versets que formen part del ric patrimoni del cant improvisat dels Països Catalans, on també s’inclouen les corrandes osonenques, les nyacres empordaneses, el cant d’estil valencià, el garrotín lleidatà i les jotes de l’Ebre (encara sou a temps d’apuntar-vos a la mostra-taller de cant improvisat que se celebra a Reus el 28 de gener).

L’any passat vam ser a Pollença amb el fotògraf Marc Castellet per conèixer la festa del pi que fan en aquesta data i ens vam trobar que a la vetlla la població era plena de foguerons (fogueres) on la gent hi coïa carn i al voltant de les quals hi bevien vi i hi cantaven gloses al so de la ximbomba (simbomba) fins a la matinada. L’escena ens va captivar i en vam prendre aquesta mostra sonora:

 

Hi ha diverses parts o fórmules, però la principal, ens sembla, son estrofes de quatre versos del tipus ABBA (el primer vers rima amb el quart i el segon amb el tercer), algunes d’elles dedicades a sant Antoni i el dimoni, d’altres, a temes locals o polítics, i moltes altres, de to picant. Hi ha constància de la pràctica d’aquest cant a Pollença des de 1384. Algunes gloses fan forat i es van repetint d’any a any i de generació en generació, alhora que se’n van incorporant de noves, improvisades pels cantaires.

Ens sembla una forma de literatura de gran valor lúdic, musical, social i històric. Aquí us deixem algunes gloses:

Sant Antoni és un sant
Que li agrada beure un poc
Fa creure que és bon al·lot
I està gat de tant en tant

Sant Antoni va a n’es Port
A mirar estarengeres
S’ha posat unes ulleres
Perquè diu que fa es sol fort

Dalt es puig des Galatzó
S’hi fan carabasses blanques
Al·lota, mostre’m ses anques
Te mostraré es gorrió

Un bon dia sa criada
Va pixar dins un tassó
I va dir en es senyor
Vet aquí sa llimonada

S’ho agafava amb paciència
Li feia d’agenollat
I es temps que feia es pecat
Ja feia sa penitència

En el cel hi ha la lluna
Enrevoltada d’estels
Sa meva dona en té una
Enrevoltada de pèls

Anuncis