Per què llegim

Els millors moments de la lectura són aquells en què et trobes amb alguna cosa —un pensament, una sensació, una manera de veure les coses— que fins aleshores et pensaves que era íntimament personal, que només era teva. És com si hagués sortit una mà i hagués agafat la teva.”

Alan Benett, dramaturg, actor, novelista i guionista britànic (1934)

La literatura és un refugi, un lloc on tot pot passar, on es pot reaccionar amb violència o sublimitat, on és bo sentir malenconia o por, o fins i tot fracassar, o equivocar-se, o estimar algú, o desitjar una cosa profundament, i no dir-ho amb un altre nom, no sentir-ne vergonya. És un lloc per sentir profundament.”

Toni Morrison, escriptora nordamericana (1931)

La bona literatura brilla i et fa mal. S’hi ha de notar el pes del que s’ha viscut, el dolor infinit que t’infligeix la vida.”

Herta Müller, escriptora alemanya d’origen romanès (1953)

La cultura dóna a l’home la capacitat de reflexionar sobre si mateix. És ella la que fa de nosaltres éssers específicament humans, racionals, crítics i èticament compromesos. Gràcies a ella discernim els valors i fem eleccions. Gràcies a ella l’home s’expressa, pren consciència de si mateix, es reconeix com un projecte inacabat, posa en qüestió les seves pròpies realitzacions, busca incansablement noves significacions, i crea obres que el transcendeixen.”

UNESCO, 1982: Declaració de Mèxic

Anuncis