El nombre d’usuaris diaris d’internet supera per primer cop el de lectors de diaris

El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, un estudi d’audiències de l’àmbit català creat fa tres anys, ha presentat el seu resum de l’any, elaborat amb la col·laboració de l’InCom-UAB. Aquest document ofereix una quantitat ingent de dades, que poden donar lloc a incontables interpretacions. Nosaltres hem triat les que més ens han cridat l’atenció:

  • Un dels titulars més clars que es desprèn de l’estudi és el que encapçala aquest apunt: el nombre d’usuaris diaris d’internet supera per primer cop el de lectors de diaris. Els primers són el 47% de la població, i els segons, el 42%. És una dada sorprenent. Nosaltres hauriem jurat que el nombre de lectors de diaris era bastant més baix…
  • …però es veu que no. És més, el consum de diaris de pagament (i de paper, s’entén) està pràcticament estable (baixa un modest 1,8%). Els que sí pateixen un daltabaix notable són els gratuïts (baixen un 9,9%).
  • Un suport físic que també sembla que hauria d’anar avall, però que en realitat puja, són les revistes. Creixen en totes les periodicitats (setmanals, quinzenals, mensuals i altres). Les gratuïtes ho fan un 9%, i les de pagament, un 3%.
  • Els mitjans digitals pujen un notori 18,4%, i els analògics, presos en conjunt, es mantenen estables. Regla de tres: el consum de mitjans de comunicació puja. Aquesta és, indubtablement, una bona notícia.
  • Si ens fixem en les llengües, però, el panorama és menys encoratjador. En el consum de mitjans de comunicació a Catalunya el castellà és la llengua predominant amb diferència. Ho és en diaris (un 85% de lectors en castellà i 28% de català), en revistes (75% castellà i 46% català), a internet (90% castellà i 48% català), en ràdio (60% castellà i 53% català) i en televisió (85% castellà i 53% català).
  • I encara falta el cinema! L’estudi no n’ofereix dades, però creiem no que ens equivoquem gaire si diem que el 95% de les pel·lícules vistes són parlades en castellà, i el 5%, en català. I encara hi ha qui diu que el castellà està perseguit a Catalunya…
  • Però aquestes són xifres de consum al llarg del 2010. Si mirem l’evolució respecte de l’any anterior, la cosa canvia: el consum de mitjans de comunicació en català puja un 6%, mentre que en castellà ho fa només un 1%.

La informació és poder, diuen, i el Baròmetre en dóna molta. A la seva web hi trobareu estudis per segments de població, per edats, per productes culturals… Feu-hi una ullada. Descobrireu moltes coses.

Anuncis